Vad är Aliyah?

Aliyah kommer från det hebreiska ordet ”la’alot” (לעלות), att stiga upp och innebär den resa man gör när man som jude flyttar till Israel.

Aliyah till Israel började långt innan staten bildades; redan 1882 kom den första stora vågen av europeiska judar till dåvarande Palestina. Samtidigt som antisemitismen och judeförföljelserna blev värre i Europa, ökade invandringen av judar, främst från Ryssland och Östeuropa till en början. Då Hitler kom till makten i Tyskland började även fler tyska judar anlända i Palestina och mellan 1929 och 1939 kom hela 250 000 judiska invandrare.

Efter att Staten Israel hade bildats 1948 fortsatte invandringen, och nu började judar från arabiska och muslimska länder komma. Från 1948 till tidigt 70-tal blev 900 000 judar utkastade eller flydde från arabländerna. Många av dessa kom till Israel.

Under sex veckor i slutet av 1985 och början av 1986 flögs mellan 6500 och 8000 etiopiska judar i en historiskt unik operation som kom att kallas Operation Moses. Idag bor över 100 000 etiopiska judar i Israel.

Nästa stora våg av judiska invandrare till Israel kom i början av 1990-talet då Sovjetunionen föll. Över en miljon judar har invandrat från forna sovjetstater till Israel sedan 1990. Med tanke på den stora volymen invandrare under så pass kort tid så är integrationen av de ryska judarna minst sagt imponerande. De allra flesta kom snabbt in på arbetsmarknaden och många har idag höga positioner inom politik, kultur och näringsliv.

På senare år har Israel även tagit emot invandrare från bland annat Frankrike, USA, Sydafrika och Latinamerika.